Saç Nedir? Saç Tipleri Nelerdir? Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Saç
İnsanoğlu doğar, yaşar ve ölür. Her insanın hayat çizgisi böyledir. Her insanda organlar olduğu gibi uzuvlar ve kıllar vardır. İşte saç derisine gömülmüş oradan dışarıya doğru çıkan kıl kümesine saç adı verilir. Başımızda bulunan deride bulunan saç foliküllerinden büyüyen protein lifidir.

Saç tipi, bakımı ve incelikleri nelerdir?
Bakımlı, dolgun, hacimli ve sağlıklı bir saçınız olmasını istiyorsanız ilk olarak bilmeniz gereken saç tipinizidir.

Neden derseniz; Başta şampuan ve diğer saç ürünleri kullanımı ve buna bağlı olarak ortaya koyacağınız bakım çalışmaları aynı eksenli olacağı daha pozitif sonuçlara kavuşacak saçınızın bakımını muazzam yapacaksınız.

Buradan hareketle olayı ortaya koyacak olursak yağlı saçlara sahip olan bir kişiyle kuru saçlara sahip birisi bilinçsizce rastgele aynı bakımı yaparsa ya birisi iyi sonuç alacak, ya da ikisi de sonuç alamayacaktır. Bu iki kişinin öncelikle saç tipini iyi öğrenip ona göre bakım ve onarım yapması halinde sonucu çok daha iyi olacaktır.

Herkesin ilk olarak saç tipini öğrenmesi şart ve kaçınılmazdır.

Saç Tipleri
Normal, Kuru ve Yağlı Saçlar olmak üzere 3 farklı saç tipi vardır.

Normal Saçlar
Normal saç kuvvetli, esnek, nemli ve parlak saçları tarif eder.
Saçın çapının genişliği ince, orta ve kalın telli olmasıdır.
Biçim veya yapısal hareketleri açısından ise düz, dalgalı veya kıvırcık olmasıdır.
Normal bir saçlı deride kepek, tahriş, kırmızılık veya şişlik içermez. Nemli ve pembe renkte olmalıdır.
Normal saç ideal saç türüdür. Her türlü kesime ve şekillendirmeye uygundur.
Normal saç ne çok yağlı ne de çok kurudur. Yağ bezlerinin salgıları normal düzeyde üretilmektedir. Saçın nem derecesi iyidir.
Saçın pul tabakasındaki pulcuklar çok açık değildir. Mat değildir. Saçlarda tabaka tabaka ışıltı görülür.
Kepekli Saçlarda Bakım Kepek, insanların yarısını hayatlarının belli dönemlerinde etkileyen bir sorundur.
Çocuklukta çok nadir olarak rastlanır. Ergenlik çağında kendini göstermeye başlar. 20’li yaşlarda çok sık görülür. 50 yaşından sonra pek görülmez. Kepek yaz aylarında daha az rastlanılan saç sorunudur. Yapılan araştırmalar da kepeğe bir mikroorganizmanın yol açtığı saptanmıştır. Kepek sorununun ortaya çıkması için mikroorganizma ile birlikte bazı tetikleyici faktörlerde vardır. Bunlar genetik, stres, sebum artışı, PH değişikliği ve kimyasal maddelerdir.
Derinin en üst tabakası kendini sürekli yenilemektedir. Canlı tabakadaki hücre bölümleri ile oluşan yeni hücrelerin yukarı doğru itilmesi, üst dermisin yüzeyindeki ölü hücrelerin atılması ile sonuçlanmaktadır.
Bir hücrenin oluşmasından atılmasına kadar geçen süre yaklaşık dört haftadır. Sağlıklı kafa derisinden hücreler gözle görülmeyen tanecikler olarak atılır. Hücre yenilenmesi normalden hızlı olarak gerçekleşmesi sonucunda ise ölü hücreler kafa derisinden birbirine yapışmış pulcuklar hâlinde atılarak kepek sorununa sebep olur.

Kuru Saçlar
Kuru saç çok hassastır ve normal koruyucu yağ salgısından yoksun olduğu için çok kolay zarar görür. Sebum saçın yüzeydeki keratin tabakalarını kayganlaştırır. Böylece saç parlak ve iyi görünümlü olur; Sebum eksikliği saç yüzeyinin pürüzlü olduğu anlamına gelir ve saçlar kolayca karışır, çatallanır. Kuru saç, mat cansız ve ileri safhada kırılgan bir hal alır. Bu tip saç yumuşak ve ipeksi değil sert bir his verir. Neme muhtaçtır ve çoğu zaman yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyar. Kuru saç, kıl gövdesinin dış yüzünde bir katman oluşturan ve parlaklık kazandıran yumuşatıcı ve kaydırıcılara gereksinim duyar. Islatıcılar, nemi bu tip saçın içine girmesini ve orada kalmasını sağlayacaktır.

Saç değişik sebeplerden dolayı kuru olabilir. Bu özellikle çok kıvırcık ve bukleli saçların doğal hâli olabilir. Kuruluk saça uygulanan ürünler tarafından da oluşabilir. Boya, dalga veya gevşeticiler gibi şekillendirici veya kimyasal mekanik uygulamalardan sonra veya klor, tuzlu su veya soğuk iklimlerdeki aşırı uygulamaları gibi çevresel sorunlara bir tepki olarak da meydana gelebilir. Hormonal ve çevresel faktörler kesinlikle kuru saçlı deriye neden oldukları gibi sorunu daha da ağırlaştırırlar.

Yağlı Saçlar
Saçlı derideki yağ bezleri, saçları korumak ve parlak kalmalarını sağlamak için yağ salgılarlar. Bu salgılama düzenliyse, saç ipek gibi yumuşak ve canlı olur; ama salgılama aşırıysa, saç çok çabuk yağlanır, bu durum ise saçların dökülmesine sebep olur. Yağlanma sebepleri araştırıldığında, bazen aşırı sinirlilik hali ve çok yağlı besin tüketimi yağ bezlerinden fazla miktarda yağ salgılanmasına yol açabilir.

Yağlanmalar sıklıkla hormonal değişmelerden kaynaklanmaktadır. Özellikle ergenlik çağına gelmiş gençlerde yoğun biçimde oluşur. Bu çağda hormonal değişim ve ürettikleri sebumun saçlı deride yoğun biçimde görülmesi saçın yağlanmasına sebep olur. Yağlı saçlar ince ve cansız görülür. Tozu ve kiri kolayca üzerine toplar.

Saçlar ve Anatomik Yapısı
İnsanlarda saç estetik görüntünün önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Özellikle sosyal ve cinsel kimlikte Dünya kültürlerinde saçın şekli ve sitili toplumsal ilişkiyi ve sosyal statüyü belirlemektedir. Dönemin modasına göre hızla değişmektedir.

Vücudumuzda 5 milyondan fazla kıl follikülü bulunmaktadır. Bunların 1 milyonu baş bölgesinde yer almaktadır. Saçlı deri 200-300 cm2’dir ve 100 bin follikül bulunmaktadır.

Toplumumuzda saç dökülmesi yüz ve vücut kıllarının fazlalığı kadar önemlidir ve kişinin öz güvenini etkilemektedir.

Saçın Gelişim
Vücut kıllarının deride ilk ilkel oluşumu gebeliğin 8-12 haftalarında başlamaktadır. İlk olarak kaş, üst dudak ve çenede gözlenmektedir. Daha sonra tüm vücutta(el içi ve ayak tabanı, dudaklar ve sünnet derisi dışında) simetrik olarak gelişmektedir.

Gebeliğin 24-28 haftalarında saçlı deride ilk olarak vellus denilen kılları görmekteyiz. Bunlar daha sonra yerlerini ara saç folliküllerine bırakmaktadır. Saçlı deride terminal kıller 12-16 aylarda gözlenmektedir.

Yeni doğanda saçlı deri tüm saçlar aynı yaşam siklusu içerisindedir. Bu nedenle yeni doğanda normal fizyolojik dökülme olmaktadır. İlk olarak önde frontal bölgede 1. dalga dökülmesi başlamakta daha sonra 2. dalga olarak arkada occipital bölgede olmaktadır.

Saçlı Deride Saç Follikül Tipleri
Lanugo saç folllikülleri;  Gebelik sürecinde oluşan kıllardır ve gebeliğin 32-36. haftasında dökülmektedir. Yeni doğan ve erişkinde saçlı deri yoktur.

Vellus saç folllikülleri; Doğum sonrası vücutta lanuganın yerini vellus almakta. Saçlı deride 7%–25% oranında olabilmektedir. Ara saç follikülleri; doğum sonrası saçlı deride ilk çıkan saçlardır. 3 aydan 2 yaşa kadar devam etmektedir.  Erişkinlerde sadece erkeksi tipte saç dökülmelerinde (AGA) görülmektedir. Terminal saç follikülleri; 2 yaşından sonra saçlı deride saçları oluşturmaktadır.

Bunlarda vellus, ara ve terminal saç follikülleri birbirlerine dönüşebilmektedir.

Saçın Anatomisi
Saçların çapları ırklara, yaşa ve cinsiyete göre değişmekle 0,05 – 0,09 mm dir.
Saç deri içerisinde eldivenin parmak kısımlarına benzer anatomik bir kılıf içerisinde yer almaktadır ve buna “Kıl Follikülü” denilmektedir. Kıl follikülleri sahip olduğumuz küçük kompleks organlarımızdır. 20 den fazla farklı hücre gurubundan oluşmaktadır. Kıl follikülü içerisinde 1-4 arasında kıl olabilmektedir. Buna “Folliküler Ünit” denilmektedir. Kıl follikülü çevresinde sebase bez(yağ bezi) ve arrector pili kası(deri üst kısmı ile follikül bulge bölgesi arasında uzanır ve stres ile soukta saçların dikleşmesine neden olmaktadır) bulunmaktadır. Kıl follikülü bunlar ile birlikte “Pilosebasöz Unit” ü oluşturmaktadır.

Saça Güneşin Etkisi
Güneş saçın yapısındaki sistin, tirozin, fenilalanin ve triptofanla absorbe edildiğinde disülfit bağlarda kırılmalar ve serbest radikal oluşumu gelişmekte bu kıl hasarına yol açmaktadır. Az miktarda melanin içeren kıllarda güneş kaynaklı yıpranma azdır.

Saç Nedir?
İnsanoğlu doğar, yaşar ve ölür. Her insanın hayat çizgisi böyledir. Her insanda organlar olduğu gibi uzuvlar ve kıllar vardır. İşte saç derisine gömülmüş oradan dışarıya doğru çıkan kıl kümesine saç adı verilir. Saç derisinde bulunan saç foliküllerinden büyüyen protein lifidir.

Saç yapısı kaça ayrılır?
İnsanoğlu saçı kök ve gövde olmak üzere 2 bölümden oluşur

Kaç çeşit saç tipi mevcuttur?
Düz, dalgalı, kıvırcık ve kıvrımlı saç tipi olmak üzere 4’e ayrılır.

Düz Saç Nasıl Olur?
Tip 1 saç, düz veya dümdüz duran saçtır. Düz saçlar, saçın doğal yağları kökten uca seyahat edebildiği için daha parlak olma eğilimindedir. Bu saç kategorisi 1A, 1B ve 1C bölümlerini içerir. Tip 1A, hiçbir kıvrım veya dalga izi olmayan “çubuk” düz saçtır.

Dalgalı Saç Nasıl Olur?

Tip 2 saç olarak da bilinir ve üç farklı alt tipe ayrılabilir: 2A, 2B ve 2C. Düz ve kıvırcık arasında kalan, gevşek buklelerden ‘S’ şeklinde dalgalara kadar uzanan saç tipidir.

Kıvırcık Saç Nasıl Olur?
Tip 3 saç olarak da bilinir, yaylı, tirbuşon tipi bir doku ile karakterize edilir. Bu kıvırcık saç tipi, saç derisinin doğal yağlarının bukleler boyunca aşağı doğru hareket etmekte zorlanması nedeniyle dalgalı saçtan daha kuru olma eğilimindedir. Bukle deseninin ne kadar sıkı olduğuna bağlı olarak, 3a, 3b ve 3c olarak daha da ayrılabilir.

Kıvrımlı Saç Nasıl Olur?
Asimetrik ve yassı şekilli saç kökleri saç telinin kıvrılmasına neden olur. Saç kökünün derinin içinde nasıl yönlendiği de saçın dokusunu etkiler. Düz saçların kökleri genellikle derinin altında dikey şekilde yönlenir. Kıvırcık saçların kökleri ise derinin altında kıvrılmış şekilde bulunur.

Düz saç neyi sembolize eder?
Düz saçlı kişiler pratik hayalperestler olarak algılanır ve dengeli bir kişiliğe sahip olmak için çabalarlar. Saç tipleriyle ilişkili kişilik özellikleri, kişinin kendisi hakkında daha derin bir anlayış sağlar. Uzun veya kısa olsun, farklı saç uzunluklarına sahip kişiler, saç tipiyle ilişkili belirli kişilik özellikleri sergiler

Düz saç nadir midir?
Saç tipi ve dokusu genetik de dâhil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Afrika saçı daha kıvrımlı ve kurudur; Asya saçı (Kore, Japon) daha düz ve kalındır; ve Kafkas saçı, yaklaşık %45’inin düz saç, %40’ının dalgalı saç ve %15’inin kıvırcık saç olduğu bir yerdedir.

Kıvırcık Saçlar İçin Daha Fazla Saç Düzleştirme İpuçları Nelerdir?
Saçınızı düzleştirdikten hemen sonra yukarı toplamaktan kaçının. Muhteşem, şık stilinize kıvrım verme riskine girmeyin! Yeni düzleştirilmiş saçlar, iki veya üç günlük düzleştirilmiş saçlara göre saç lastiklerinden kaynaklanan kıvrımlara ve bükülmelere karşı çok daha hassastır.

Kuru uçlara bakım yapın. Kabarıklığı anında yatıştırın ve kuru uçları yumuşatıcı saç yağıyla besleyin. Kuru bir yağ, düzleştirilmiş saçları canlandırabilir ve daha parlak hale getirebilir.

Neden doğal kozmetik kullanmalıyız?
Gelişen ve değişen Dünyamızda iklim değişikliklerini de göz önünde bulundurduğumuzda yaşanılabilir bir Dünya için kozmetik tüketiminde doğal kozmetiği tercih etmeliyiz.

Bu müdahalelerin en belirgini de kozmetiklerdir. Bundan dolayı yarınlarımıza daha yaşanılabilir bir Dünya bırakmak istiyorsak doğal kozmetiklere yönelmemiz yerinde olacaktır.

Hem yaşanılabilir bir çevre için, hem de saçımıza, cildimize kısacası bütün vücudumuza sağlıklı bakım yapmak istiyorsak, Doğal Kozmetik ürünleri kullanmamız gerekir.

Kozmetik Ürünlerinin Sahte mi Gerçek Mi Olduğunu Nasıl Anlarız?
Sağlık Bakanlığının Ürün Takip Sistemi (UTS) mükemmel bir uygulamadır. Halkımıza tavsiyemiz telefonlarınıza UTS sistemini yükleyip öyle kozmetik alımı yapmalarıdır. Bu sisteme ürün üzerindeki barkod numarasını okutunuz veya elle giriniz ürünün gerçek mi yoksa sahtemi olduğunu anlayacaksınız. Ürün sahte olduğunda direkt şikâyet etme fırsatınızda bulunmaktadır.

Saç Beyazlamasını Nasıl Önleyebiliriz?
Beyaz olan saçın eski rengine dönmesini hiç bir madde sağlayamaz yani inaktif bir hücreyi hiçbir şey diriltemez fakat polifenollerin hücre yenileme ve melanin hücrelerini dengeleme özelliklerinden dolayı saçların erken beyazlamasını engeller ve bu etkiler klinik olarak ispatlanmıştır

Saç dökülmelerine neler sebep olur?
1-Fiziksel stres
: Her türlü fiziksel travma, ameliyat, zor bir hastalık, hatta grip bile geçici saç dökülmesine neden olabilir. Dökülme, genellikle travmanın 3-6 ay sonrasında fark edilir hale gelir.

2-Hamilelik: Hamilelik de saç dökülmesine neden olabilen, bir çeşit fiziksel strestir. Hamileliğe bağlı saç dökülmesi, hamilelik sırasında görülmesinden ziyade bebek doğduktan sonra daha sık görülür.

3-Aşırı A vitamini: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, A vitamini içeren takviye ve ilaçlardaki aşırılık, saç dökülmesini tetikleyebilir.

4-Protein eksikliği: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, diyet sırasında yeteri kadar protein alınmadığında, vücut bu eksikliği gidermek için saçın büyümesini durduruyor olabilir.

5-Erkek tipi kellik: Çoğu erkek tipi kellik olmak üzere, 60 yaşla beraber yaklaşık 3 erkekten 2’si saç dökülmesi yaşar. Bu tip saç dökülmesi, genler ve erkek seks hormonları karışımına bağlı gerçekleşir.

6-Kalıtım: Androjenik veya androgenetik alopesi olarak adlandırılan kadın tipi saç dökülmesi, temelde erkek tipi kelliğin kadın versiyonudur. Ailedeki kadınlarda belli yaşlarda dökülme görülüyorsa, kişinin de buna yatkınlığı olabilir.

7-Dişi hormonları: Hamilelik gibi, hormonlar da saç dökülmesine neden olabilir, hormonal denegedeki değişiklik ve menopoz da aynı etkiyi yaratabilir.

8-Duygusal stres: Duygusal stresin saç dökülmesine neden olması, fiziksel stresten daha az rastlanır bir durumdur ancak boşanma ya da sevilen birini kaybetme gibi olaylar sonrasında görülebilir.

9-Anemi: 20 – 49 yaş aralığında neredeyse 10 kadından 1’ide demir eksikliği nedeniyle ( aneminin en sık görülen nedeni) anemi görülmektedir. Anemi nedeniyle yaşanan saç dökülmesi, basit bir demir takviyesiyle düzelebilir.

10-Hipotiroidizm: Boyunda yer alan tiroid bezi, metabolizmanın yanı sıra büyüme ve gelişme için kritik olan hormonları üretir. Bu bez yeterli çalışmayıp yeterli hormon pompalanmadığında, saç dökülmesine bir etkisi olabilir.

11-B vitamini eksikliği: B vitamini seviyesinin düşük olması da saç dökülmesinin nedenlerindendir. Anemideki gibi basit bir takviye, sorunu çözmeye yardım edecektir.

12-Otoimmüne bağlı saç dökülmeleri: Bu durum temelde, aşırı aktif bağışıklık sisteminin bir sonucudur. Vücutta yaşanan bir karmaşa sonucu, immün sistem saçları yabancı olarak algılayıp yanlışlıkla hedef alır.

13-Lupus: Başka bir otoimmün hastalık olan Lupus da saç dökülmesine neden olabilir.

14-Kilo kaybı: Bir çeşit fiziksel travma olan ani kilo kaybı, saç dökülmesi ya da saç incelmesiyle sonuçlanabilir. Saç dökülmesi, belirgin kilo kaybının yanı sıra bulumia gibi bir yeme bozukluğunun belirtisi de olabilir.

15-Kemoterapi: Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, saç dökülmesine neden olabilir. Kemoterapi, hızla bölünen kanser hücreleriyle beraber, hızla bölünen saç hücrelerini de yok eder. Kemoterapi durduktan sonra saçlar da tekrar büyür.

16-Polikistik over sendromu (PKOS): Erkek ve dişi seks hormonlarındaki başka bir dengesizliktir. Androjenin fazla olması yumurtalık kistine, kilo almaya, aşırı diyabet riskine, menstrual periyodda değişikliğe, kısırlığa ve saç incelmesine neden olabilir.

17-Antidepresanlar, kan sulandırıcılar vb.: Bazı ilaç sınıfları, saç dökülmesini ilerletebilir. Bunlar arasında en yaygın olanlar, bazı kan sulandırıcı ve beta-bloker olarak bilinen tansiyon ilaçlarıdır.

18-Aşırı şekillendirme: Yıllar boyunca yapılan kuvvetli şekillendirme ve saç tedavileri saçın dökülmesine neden olabilir. Örnek olarak; sıkı örgüler, saç örgüleri, saçı düzleştirmek için kullanılan kimyasal gevşeticiler verilebilir.

19-Yaşlanma: 50’li ve 60’lı yaşlara giren kadınlarda saç dökülmesi ve incelmesi sık görülmekle beraber nedeni henüz bilinmemektedir.

20-Anabolik steroid: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, anabolik steroid alanlar da saçlarını kaybetme tehlikesine sahipler. Anabolik steroidler, vücut üzerinde polikistik yumurtalık hastalığı (PKOS) ile aynı etkiye sahiptir.

Kozmetikte Dünya oyuncusu Türkiye olur mu?
Hammaddenin altyapısı olan endemik bitkilerin en kalitesi ve çeşit olarak en bolu Türkiye’de bulunmaktadır. Hammadde satan yabancı firmalar Türkiye’de yetişen bitkileri işleyip hammadde haline getirerek bizlere ve Dünya’ya satmaktadır. Ayrıca ülkemizi yabancı kozmetik markaları istila etmiş durumdalar. Bu ürünler cilt yapımızı ve saç yapımızı bozan kozmetik ürünleridir. Yetkililerin bir an önce buna da önlem almalarını bekliyoruz.

Türkiye’nin kozmetik hacmi 9 milyar liradır. Bu pastanın 7 milyar lirasını yabancı, sadece 2 milyar lirasını Türk kozmetik markaları almaktadır. Olay sadece ülkemizle sınırlı değildir. Şayet biz milli ve yerli değerlerimize güvenir. Bakanlığın ortaya koyduğu kurallara uyan, belgeleri tam, dürüst Türk üreticisi ve satıcısına sahip çıkarsak, hammadde ve arge çalışmalarına yatırım yaparsak, 510 Milyar dolarlık Dünya kozmetik hacminde bizden hammadde ve kozmetik ürürü almak zorunda kalacaklardır.

Çetin,“Bizim ürettiğimiz kişisel bakım ürünleri ile ithal kozmetik markaları yarışamaz. Kalite olarak onlardan 10 gömlek üstteyiz. Denemek isteyen varsa merkezimizde ağırlamaya hazırız. İthal kozmetikler insanımızın cilt yapısına ve saçına zarar vermektedir. Bundan dolayı insanımıza kaliteli, doğal, bakanlık müracaatlı merdiven altı olmayan Milli ve yerli kozmetik kullanılmasını öneriyoruz.

Çok köpüren şampuan kaliteli midir?
Saç dökülmelerinin en büyük sebebi çok köpüren kostiği bol şampuanların kullanılması gelmektedir. Çok köpüren ve sadece saçı yıkayan şampuanlar kaliteli olmayabilir.

Şampuanın Saçı Yıkaması mı? Saç Kökünü Beslemesi mi önemlidir?
Saç yıkayan değil, saç kökünü besleyen şampuanların kullanılması makbuldür.

Bir fide düşünün biz bu fideyi ektik diğer şampuanların yaptığı şey bu fidenin sadece yaprağına su vermektir. Yalnızca yaprağa su verirsek fide ölür.

İthal Edilen Yabancı Kozmetiklere Güvenelim mi?
Dışarıdan ithal edilen kozmetiklere itimat edilmemesi gerekir. Dürüst Türk üreticilerine güvenilmesi gerekir.

Saçlarınız nasıl kâbusunuz olmaz?
Polifenol teknolojisiyle üretilen Acvit şampuan çeşitli mineraller ve doğal bitkisel yağlar içermektedir. Saçlarınızın bakımını ve onarımını yapacak olan bu ürün ile hem saç dökülmesi, kırılma, kepek gibi pek çok probleme veda edecek hem de canlı saçlarınızla etrafınızda dikkatleri üzerinize çekecek kaybettiğiniz özgüveninize geri kavuşacaksınız. Siz de dolgun saçlara sahip olmak istiyorsanız ürünümüzü web sitemizden sipariş edebilirsiniz.

Saçlarımız neden yağlanır?
Saçları iyice durulamamak,
Saçları çok sıcak suyla yıkamak,
Saç tipine uygun şampuan ya da farklı temizlik ürünleri kullanmamak
Saç diplerine saç kremi ya da yağlı saç maskeleri uygulamak.
Gereğinden fazla bakım yaparak saç derisinin doğal pH dengesini bozmak
Gün içinde sık sık saçlara dokunmak, saçlarla oynamak
Saçları kirli havlu ile durulamak
Saç kurutma makinesi, fön makinesi, saç düzleştirici ya da maşa gibi saçın aşırı sıcağa maruz kalmasına neden olan araçları çok sık kullanmak
Saç spreyi, köpük, jöle gibi saç şekillendiricilerini çok sık ve/veya yanlış kullanmak
Genetik yatkınlıklar, hormonal bozukluklar ve aşırı yağlı beslenme olarak sayabiliriz.

Zayıflayan güçsüz saçlar için ne yapmamız gerekir?
İnsanoğlu için saçları ve saçlarının görüntüsü çok önemlidir. Kadınların güzelliğini tamamlayan önemli bir aksesuar gibi olan saçların her zaman canlı ve parlak görünmesi kadınlara kendilerini iyi hissettirir. Ancak saçlar her zaman istediğimiz gibi canlı ve parlak bir görünümde olmazlar. Stresli yaşam olayları, düzensiz beslenme, zararlı alışkanlıklar, deniz suyu ve güneşin zararlı ışınları saçların zayıflamasına ve eski canlılığını kaybetmesine neden olur. Güçsüzleşen saçlar istenilen şekilde durmaz. Aynı zamanda bu tip durumlarda saç dökülmeleri de meydana gelir.

Saçlarınız Canlılığına Nasıl Kavuşur?
Saçların hem dışsal hem de genetik faktörlerden dolayı güçsüzleşmesi ve zayıflaması saç dökülmelerine sebep olur. Ayrıca saçlar eski canlı ve parlak görünümünü kaybederek mat ve sönük bir görünüme sahip olur. Saçların bu tip durumlarda beslenmeye ve bakıma ihtiyacı olur.

Beslenme düzeninizi değiştirerek ve daha sağlıklı yiyecekler tüketmeye başlayarak saçlarınızın sağlığını yeniden kazanmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda saçlar için özel üretilmiş olan saç bakım ürünlerini de kullanarak saçlarınıza dışarıdan destek olabilirsiniz. Bu saç bakım ürünleri her saç tipine özel olarak üretilmektedirler. Bu sebeple kendi saç tipinize uygun saç bakım şampuanlarından bir tanesini satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu saç bakım ürünlerini http://www.acvit.com.tr sitesinden kolaylıkla bulabilirsiniz. Ürünlerin her biri için yapılan detaylı açıklamalar sizin saçlarınızın ihtiyacı olan doğru ürünü bulmanızı sağlar.

Saç neyin tamamlayıcı özelliğidir?
Saçlarımız memelilerin tanımlayıcı özelliklerinden biridir.

Saç Dökülmesi Var Mıdır?
Aslında insanoğlunda saç dökülmesi yoktur. Saç derisinin saçı bırakması vardır. Saç dersindeki saç canlıdır. Düşünce cansızlaşır.

Saç mı saç derisimi önemlidir?
Aslolan saçı beslemek değil, deriyi beslemektir. Deri güçlü olursa saçta güçlü olur. Deriyi beslemek saçı beslemektir. Yalnız saçı beslemek deriyi beslemek manasına gelir. Kullandığımız şampuanlarda önemli olan saçı besleyen değil, deriyi besleyendir.

Saç neden önemlidir?
Öncelikle dış görünüş olarak özgüven arttırdığı ve güç hissettirdiği için saç çok önemlidir.

Saç kişinin enerjisini alır mı?
Saçlarımız güneşten aldığı enerjiyi, pranayı ön loblara toplayan ve kanalize eden antenlerdir. Bu antenler bizlere daha fazla miktarda süptil kozmik enerji çekmek için kanal görevi görür. Kesilen bir saç ucunun anten görevini görmesi yaklaşık üç yılını alır.

Kişide saç yapısı ne anlama gelir?

Vücutta bulunan diğer kıllar gibi saç da esas olarak sert ve lifli bir protein maddesi olan keratinden oluşur. Bir insanın saç derisinde, her birinin ortalama çapı 50 ila 100 mm arasında değişen 120.000 ila 150.000 saç teli bulunur. Diğer bir deyişle, 1 Santimetrekare saç derisinde yaklaşık 250 saç teli bulunur.

Kişideki Saçların Hammaddesi Nelerden Oluşur
Saç Keratin denen çok özel bir proteinden oluşur. Keratin tırnakta da bulunan dayanıklı bir maddedir. Saçlar, epidermis denen derinin en dış tabakasının eldiven parmağı gibi deri içerisine uzanarak oluşturduğu bir kılıf içinden çıkar. Bu kılıfa dış kılıf adı verilir.

İnsan Saçının Amacı Nedir?
Kişide bulanan kılların temel amacı cildi sıcak tutmak ve korumak olduğu gibi dış görünüş olarak özgüven arttırdığı ve güç hissettirdiği için saç çok önemlidir.

Saçımızın asli görevi nedir?
İnsan başında bulunan ‘saç’ olarak isimlendirdiğimiz kılların esas görevi; ısı ve su dengesini sağlamak, kafatasını dış etkilerden korumaktır. Ayrıca, her bir kılın aynı zamanda duyu cisimciği olduğu düşünülürse; basınç, sıcaklık, dokunma, ağrı hislerini algılamak da diğer görevleridir.

Saç canlı mıdır?
Vücudumuzdaki tüm diğer kıllarda olduğu gibi saçımızın gövdesi ölü hücrelerden, köküyse canlı hücrelerden oluşur. Kısaca, saç tellerimiz canlı değilken saç köklerimiz canlıdır.

Saç bir organ mıdır?
Saç, deriye (integument) bir aksesuardır ve bir organ değildir. Bir organ olabilmesi için, parçanın ortak bir amaç için birlikte çalışan en az iki farklı doku türünü içeren bir yapı olması gerekir. Vücutta birçok farklı organ vardır: karaciğer, böbrekler, kalp ve deri organ olarak kabul edilir.

Saç geni kimden gelir?
Saç dökülmesinin genetik yatkınlığı hem anneden hem de babadan gelebilir. Ancak genellikle anneden geçme eğilimindedir. Bu durum, genetik saç dökülmesine yol açan belirli genlerin anneden daha fazla etkili olma olasılığına dayanır.

Saç hangi organa bağlıdır?
Saç (kıl) follikülü, derinin epidermis ve dermis tabakalarının arasındaki etkileşime bağlı oluşmuş ve buraya gömülü bir yapıdır. İnsanda, avuçiçi, ayak tabanı ve mukoza dışındaki tüm deride saç folikülü bulunmaktadır.

Saç ne ile beslenir?
Saç kılları deriye gömülüdür. Deriden aldığı kuvvetle beslenir. %90 oranında protein içeren saç hücreleri, kandan gelen protein ve oksijenle beslenir. Dolayısıyla saçın sağlıklı olması beslenmeyle doğru orantılıdır.

Saça en faydalı şey nedir?
Saçların güçlü ve sağlam olması için en iyi protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balik, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, tam tahıllardır. Saç derisi ve saç sağlığını iyileştiren diger besin ögeleri demir, biotin, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ile A, B, E, C, D vitaminleridir.

Saçlarımız niçin var?
Başımızın üzerinde saç olmasının sebeplerinden biri de tam olarak yıl boyunca, özellikle de yaz aylarında bizi güneşten korumaktır. Saç, güneşin saç derisi üzerindeki etkisini en aza indirir yanma riskini önemli ölçüde azaltır. Saçın bir diğer işlevi de vücut ısısını korumaktır.20 Haz 2022

Saçlarımız niçin sert olur?
Saçlar gereğinden sık yıkandığında ya da ısıya veya kimyasal bileşenlere maruz bırakıldığında, saç telleri ihtiyaç duyduğu sebum desteğini karşılayamaz. Bu durum saç tellerinin zaman içinde kuru, sert ve mat bir görünüm kazanmasına neden olur.

Saçlarımızı gür yapan nedir?
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.

İnsan başında kaç tane saç teli mevcuttur?
Bir insanın başında ortalama 120.000 kadar saç teli vardır.100.000 – 150.000 arasında değişir. Saç sayısı kızıllarda daha az, sarışınlarda daha fazladır. Bir bebeğin doğumda 1 santimetrekarede 1100 kıl kökü varken, 25 yaşındaki bir kişide bu sayı 600’e düşer.

Saç neyi simgeler?
Saç, gücün ve iktidarın kışkırttığı öfke ve şiddete ortak bir ifade sağlayan önemli bir sembol olduğu gibi fiziksel güç ve dayanıklılığın da sembolü olarak görülmektedir.

Saç ölür mü?
Saç başta iken canlı, düşünce ölür. Mevcut her saç telinin bir yaşam siklusu vardır. Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir.

Saç kıl mıdır?
Saç, insanda, baş üzerinde kafa derisi ya da saç derisi denen kısımda bulunan kıl kümesine verilen genel addır. Saç iki bölümden oluşur. Saçlar uzun, keratin içerikli yapılardır. Keratin tespih gibi dizilen aminoasitlerin birleşmesinden oluşmuş büyük dayanıklı bir moleküldür.

Başımızdaki saçlarımız nasıl beslenir?
Saç teli saç kökünde oluşur ve kan damarları aracılığıyla beslenir. Burada saça sağlamlık veren ve saçın renginin oluşmasını sağlayan yapı taşları üretilir. Saçın uzaması ve niteliğini koruması için gereken maddeler kök aracılığıyla saça geçer. Saç teli (gövdesi) saç kökünün bir ürünüdür.

Saç neye ihtiyaç duyar?
Bunların yanı sıra havuç, tarçın, yoğurt, mandalina, yumurta, ıspanak, kuruyemiş, mercimek, yulaf gibi gıdalar da sağlıklı saçlar için olmazsa olmaz besinler arasında yer alır. Sağlıksız beslenme sonucunda vücudun yanı sıra saçlarda da bozulmalar meydana gelir.

Derimizin altında ne var?
Saçlı derinin en yüzeysel tabakası olan deri başın arka bölgesinde çok kalın iken, ön bölgede en ince halini alır. Kalınlık 8 ile 3 mm. arasında değişir. Deri tabakası içinde saç, yağ bezleri ve ter bezleri bulunur. Deri altı tabaka yağ dokusundan zengindir.

Saç kılları içinde ne var?
İnsan saç teli protein, su, yağ, renk verici maddeler(pigment) ve bazı minerallerden oluşan bir yapıdır. Her bir saç telimizin; % 80 ‘i saç proteinleri, % 10’u su, % 6’sı yağlar, % 3’ü pigmentler ve % 1’i minerallerden oluşmaktadır.

Saçlarımız nasıl ve neden oluşur?
Saç temel olarak keratin olarak bilinen özel bir proteinden ve saçı koruyan yağ bezlerinden çıkan lipitlerden oluşur. Ayrıca saça doğal rengini vermekten sorumlu pigment olan melanin içerir. Saç gövdesi üç parçadan oluşur: kütikül, korteks ve medulla. Kütikül saç gövdesinin dış katmanıdır.

İnsan saçının ana maddesi nedir?
İnsan saç telinde en çok korteks hücreleri bulunur. Bu hücreler, saçın ana kimyasal yapısı olan alfa-heliks konfigürasyonundaki fibröz keratin proteinini taşırlar.

Erkeler Neden kel kalır?
Erkeklerde yaşla kafa derisi, en belirgin olarak tepe ve alın gerisinde olmak üzere incelerek aşağıya doğru yer değiştiriyor. İncelmenin bir nedeni deri altı yağ kaybından sorumlu erkeklik hormonu olan Testosteron, yer değişikliğinin nedeni ise Yerçekimi.

Kadınlarda neden kellik olmaz?
Ayrıca erkeklerde olanın aksine, kadınlarda saç kaybı belirli bölgelerde ve aşırı miktarda olmaz; dolayısıyla “kellik” olarak kendini göstermez. Bunun yerine saç hacmi ciddi ve dikkate değer miktarda, bir bütün olarak azalır. Dolayısıyla kafa üzerinde saçlar kalır; fakat miktarları (hacimleri) azalır.

Saçlarımızın uç kısmı canlı mıdır?
Saç kesildikçe gürleşir ve uzar: Yanlış. Saçın kesilmesi, kolay şekil almasını ve daha bakımlı görünmesini sağlar ama gürleştirmez. Saçın canlı olduğu yer köküdür. Ancak uzun saçlar kesildiğinde dökülmesi azalabilir ve saç ucu kırıkları giderilebilir.

Saç büyümesinde hangi hormon etkilidir?
Vücut tarafından salgılanan hormonlar saç büyüme döngüsünün düzenlemesinde büyük bir rol oynar. Östrojen hormonu kadınlarda daha çok salgılanan ve saç tellerinin büyümesine yardımcı olan bir hormondur.

Bol su tüketmek saçı besler mi?
Su içmenin saç için faydalarını şu şekilde sıralamamız mümkündür; Saçların birbirine karışmasını engeller. Saçların uzamasında rol oynar. Saçı nemlendirir.

Saçlarımızı güçlendiren nedir?
Özellikle E vitamini açısından zengin yağlar, saç köklerini besleyerek saçın sağlıklı uzamasına destek olur. Saç gürleştiren yağlar arasında Sardunya&Ihlamur Özleri, Collejen, Niacinamide ,Glycerin, Methylchloroisothiazolinone, Pisum Sativum ve Argan Çekirdeğiyle öne çıkar. Bu yağlar, saç derisine doğrudan uygulanabilir veya saç maskelerinin bir parçası olarak kullanılabilir.

Saça en çok ne zarar verir? İşte saçlarınıza zarar veren 5 şey
1- Saçlara şekil verirken yüksek ısı kullanımı
2- Saçları ıslakken taramak
3- Her gün saç yıkamak
4- Her gün at kuyruğu ya da topuz yapmak
5- Saç bakım ürünlerinde kullanılan kimyasallar.

Saçları en çok ne besler?
Saç bakımında önemli olan ve protein açısından zengin besinler şunlardır: Yumurta, uskumru ve somon gibi balıklar, fındık ve tohumlar, yağsız et, ıspanak ve lahana, fasulye ve baklagillerdir.

Saçlarımız neden dökülür?
Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetiklerken B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açar.

Saç kaç yılda çürür?
Kılarla kaplı başta yaklaşık yüz bin adet saç vardır. Tek saçın ortalama ömür süresi, iki-yedi yıl arasınadır.

Saç küsmesi nedir?
Saçın küsmesi, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucu saçın sağlığının ve görünümünün olumsuz etkilenerek istenmeyen bir yapıda olmasına denir.

Genç yaşta saç neden dökülür?
Mevsimsel değişiklikler, genetik yapı, hormonal bozukluklar, alerjik reaksiyonlar, kötü beslenme, demir eksikliği, stres, yanlış ürün kullanımı gibi durumlarda saç dökülmesi meydana gelebilir. Bu dökülmeler geçici veya kalıcı olabilir.

Saçlarımızı uzatan nedir?Saç uzaması için yeterli protein ve vitamin almak da oldukça önemlidir. Özellikle Panax Ginseng, Glycerin, Aesculus Hippocastanum Seed Extract,Chamomilla Recutita Flower Extract,Methylchloroisothiazolinone,Niacinamide saç uzamasını destekleyen besin öğeleridir. Saç derisine masaj yapmak, kan dolaşımını artırarak saç köklerini uyarır.

Saç nasıl güçlü olur? 5 Adımda Saç Güçlendirme Yöntemleri
Sağlıklı beslenme ve stresten uzak durarak güçlü saçlara ilk adımı atın.
Saçınızın doğal yapısına uygun olan ürünleri seçmeye özen gösterin.
Saçınızı her gün yıkamayı bırakın.
Yüksek ısının yıpratıcı etkisini azaltın.
Saç güçlendirici bakım maskeleri uygulayın.

Saç neden yıpranır?
Saçlar dış faktörlerden dolayı zamanla yıpranabilir. Güneş ışığı, rüzgâr, aşırı ısı, uygun olmayan saç aksesuarları, kimyasal işlemler, aşırı yıkama veya yanlış bakım ürünü kullanımı saça zarar verebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı saç, nemini kaybederek kuruyabilir.

Saç kaç günde bir yıkanmalı?
Normal saç kaç günde bir yıkanmalı sorusuna yanıt olarak; Normal saçlar, yağlı veya kuru saçlara göre daha az bakım gerektirebilmektedir. Genellikle haftada 3 kez yıkamak yeterli olabilmekte ve bu da saçın temiz ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.

Az saç çoğalır mı? Nasıl olur?
Doğal ürünler arasında zeytinyağı, bal, yumurta, elma sirkesi ve aloe vera ve sarımsak oldukça etkilidir. Aynı zamanda badem yağı, Hindistan cevizi yağı ve yılan yağı gibi ürünlerle saç derinize masaj yaparak, saç köklerinizi uyarabilir ve saçlarınızın daha hızlı ve uzamasını sağlayabilirsiniz.

Saçı parlak gösteren nedir?
“Saç nasıl parlar?” diyorsanız çok sıcak suyla yıkamaktan, sülfat gibi doğal yağları uzaklaştıran maddeleri içeren şampuanlardan ve çok sık şampuanlamaktan kaçının. Mutlaka saç kremi kullanın ve son durulamada soğuk suyu tercih edin. Soğuk su nemi saçta hapseder ve saça parlaklık katar.

Saçı kesmek saçı gürleştirir mi?
Bebeklerde saç kazıtmanın veya saç kestirmenin, saçların daha gür ve sağlıklı çıkmasını sağladığına dair yaygın bir inanış vardır. Ancak, bu doğru bir bilgi değildir. Saçların gürlüğü ve kalitesi, genetik faktörlere bağlıdır ve saç kazıtmak veya kestirmek bunu etkilemez.22 Haz 2024

Limonun saça etkisi nedir?
Limon, doğal asitliği ve zengin C vitamini içeriğiyle saç sağlığı için pek çok fayda sunar. Kepeği önlemede etkili olan limon suyu, saç derisinin pH dengesini düzenleyerek kepek oluşumunun önüne geçmeye yardımcı olur. Saç köklerini güçlendiren limon saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur.

Gece yatarken neden saç taranır?
Saç taramanın kan dolaşımına ve saçın büyümesine katkıları
Bu süreç, gece yatarken saç taramanın faydaları arasında da özel bir yer tutar. Gece saç taraması, gün boyunca saçta biriken toz ve kirin temizlenmesine yardımcı olurken, aynı zamanda rahat bir uyku için saçın daha düzgün hale gelmesini sağlar.

Saç kaç günde bir yıkanmalı?
Normal saç kaç günde bir yıkanmalı sorusuna yanıt olarak; Normal saçlar, yağlı veya kuru saçlara göre daha az bakım gerektirebilmektedir. Genellikle haftada 3 kez yıkamak yeterli olabilmekte ve bu da saçın temiz ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.

Saçlar kaç yaşına kadar dökülür?
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 20 – 25’ini, 40 yaşına kadar % 35 – 40’ını, 50 yaşına kadar % 45 – 50’sini etkiler. Saç dökülmesi iki farklı aşamada gerçekleşir. Birinci aşama 20’li yaşlarda veya bazı kişilerde biraz daha önce başlar ve 35 – 40 yaş arasında sona erer.

Saçların gerçek olduğu nasıl anlaşılır?
Saçın gerçek olduğunu anlamak için boyamak saçın sentetik mi yoksa doğal mı olduğunu gösteren bir testtir. Bu test ile kişiler kolayca saçın gerçek olup olmadığını anlayabilmektedir. Saçtan bir tel yerine bir tutamın ayrılması ve boyanması gerekir. Eğer boya tutmuyor ise sentetik olduğu ortaya çıkar.

Sigara saç döker mi?
Aslında, sigara içenlerin, içmeyenlere kıyasla orta veya şiddetli genetik saç dökülmesine sahip olma riski neredeyse iki kat arttı. Yapılan bilimsel çalışmalar sigara içmenin saç dökülmesi sürecini hızlandırdığı ve erken saç beyazlamasına katkıda bulunduğunu göstermiştir.

15 yaşında dökülen saç geri çıkar mı?
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Saçları örmek saçı uzatır mı?
Saçların uzaması, saçların köklerinde meydana gelen bir etkidir. Saçları örmek doğrudan saç köklerinize bir katkı sağlamasa da onları koruma ve yıpranmasını engelleme gibi faydaları vardır. Bu faydaları sayesinde saçlarınızda daha güçlü bir uzama gözlemleyebilirsiniz.

Saç neden koparak dökülür?
Saçın yapısını destekleyen bileşenlerin eksikliği durumunda saçlar yoğun bir şekilde koparak dökülebilir. D vitamini, demir, folik asit, çinko; özellikle de biotin ve vitamin b5 içerikleri vücuda yeteri kadar alınmazsa koparak saç dökülmesini tetikleyebilir.

Ne eksikliği saç dökebilir?
Saç dökülmesi genellikle demir, çinko, biotin ve D vitamini eksikliğinde görülmektedir.

Saç Tipi Nasıl Anlaşılır?
Saçın sağlıklı ve bakımlı olması için ve daha dinç ve dolgun görünmesi için öncelikle saç tipinize göre bakımı yapmak çok önemlidir.

Hastalık teşhis edilmeden hasta tedavi edilemez. Saç tipinizi öğremeden bakım yapmak bilinçli bakım yapmak kadar sonuç vermeyebilir.

Bu sebeple saç tipinizi doğru bir şekilde anlamak, doğru bakım ürünlerini seçmek açısından kolaylık sağlar. Saç tipi nasıl anlaşılır sorusuna yanıt bulmak için öncelikle saçlarınızın yapısını ve görünümünü dikkatle incelemelisiniz. Kuru, yağlı, normal ya da kırılgan saçlar gibi farklı saç tipleri vardır. Kuru saçlar mat ve cansız görünürken yağlı saçlar ise hızla yağlanır ve yapışkan bir görünüme sahiptir. Normal saçlar sağlıklı, parlak ve kolay şekil alabilen saçlardır. Kırılgan saçlar ise kolayca kırılan ve hasar gören saçlar olarak bilinir.

Saç tipinize uygun çeşitli ürünler arasından ihtiyacınız olanı kolaylıkla bulabilirsiniz. Kuru saçlar için nemlendirici, yağlı saçlar için arındırıcı, normal saçlar için ise güçlendirici şampuanları tercih edebilirsiniz. Saç tipinize uygun ürünü bulduğunuzda saçlarınızın doğal güzelliği zamanla ortaya çıkacaktır.

Saçlarınızı Her Gün Yıkamalı mıyız?
Saçlarınızı her gün ve çok sıcak suyla yıkamayın. Bunun yerine günaşırı, ılık ve fazla basınçlı olmayan suyla yıkayın, saç tipinize uygun bir şampuan kullanın. Her yıkamada 2 kereden fazla şampuan veya sabun kullanmayın. Şampuanlama sırasında ise saç derisine hafifçe masaj yapın. Saçlarınızı seyrek dişli tarak ya da doğal kıllar içeren fırçalar ile her gün tarayın.

Saç için Dengeli Beslenmeli miyiz?
Saç dökülmesini önlemenin en temel yollarından biri dengeli beslenmektir. Dengeli beslenerek ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri alarak saç dökülmesini azaltabilirsiniz. Özellikle demir, çinko, B vitaminleri ve omega-3 yağ asitleri gibi besin öğeleri saç dökülmesine iyi gelir.

Saç Derisi Bakımı nasıl yapılır?
Saç derisinin bakımının düzenli olarak yapılması saç dökülmesine iyi gelir. Saç derisinin temiz ve sağlıklı olması çok önemlidir. Saç derisine yapılan düzenli hafif masajlar, kan dolaşımına katkıda bulunur ve saç foliküllerinin beslenmesini sağlar.

Kaygı ve Stres Seviyesinin Azaltılması saça nasıl etki eder?
Saç dökülmesinin önemli nedenlerinden olan stres ve kaygının azaltılması saç dökülmesine iyi gelir. Stres ve kaygınızı azaltmak için meditasyon, egzersiz gibi rahatlatıcı yöntemlerden yararlanabilirsiniz.

Kimyasal Ürünlerin Kullanılmaması saça zarar verir mi?
Saç ve saç derisi üzerinde kısa aralıklarla boyama, perma gibi kimyasal işlemler saçın yapısına zarar verebilir ve dökülmesini artırabilir. Bu nedenle çok gerekmedikçe kimyasal işlemler yapmamak ve saçın doğal yapısını korumak saç dökülmesine iyi gelir.

Yeterli Su Tüketimi saçı nasıl etiler?
Vücudun yeterli miktarda su alması saçın nemlenmesine katkıda bulunur ve kırılganlığı azaltarak saç sağlığına katkıda bulunur. Böylece hem saçlarınız daha az dökülür  hem de canlanır ve parlaklığı artar.

Kadınlarda Aşırı Saç Dökülmesi neden olur?

Kadınlarda aşırı saç dökülmesine hormonal değişiklikler,Demir Eksikliği Anemisi,
Tiroid Sorunları,
Beslenme eksiklikleri,
Stres ve Psikolojik Faktörler,
Otoimmün Hastalıklar,
Kimyasal İşlemler,
İlaçlar ve Uygulanan Tedaviler neden olabilir.

Hormonal Değişiklikler Kadınlarda saç dökülmesine sebep olur mu?
Kadınlar, menopoz, hamilelik, doğum sonrası ve polikistik over sendromu (PCOS) gibi etkenler nedeniyle hormonal değişiklikler yaşar ve bu değişimler saç dökülmesine neden oalabilir.

Demir Eksikliği Anemisi Kadınlarda saç dökülmesine sebep olur mu?
Demir eksikliği, kadınlarda özellikle adet döngülerinin ağır geçtiği durumlarda sık görülür ve saç dökülmesine neden olabilir.

Tiroid Sorunları Kadınlarda saç dökülmesine sebep olur mu?
Hipotiroidizm veya hipertiroidizm saç dökülmesine yol açabilir.

Beslenme Eksiklikleri Kadınlarda saç dökülmesine sebep olur mu?
B vitaminleri, çinko, demir ve omega-3 yağ asitleri gibi besin öğelerinin eksikliği kadınlalrda aşırı saç dökülmesine sebep olabilir.

Stres ve Psikolojik Faktörler Kadınlarda saç dökülmesine sebep olur mu?
Fiziksel veya duygusal stres, saç foliküllerinin erken dinlenme fazına geçmesine neden olan telogen effluvium’a yol açabilir. Bu durum, aşırı saç dökülmesiyle sonuçlanabilir.

Otoimmün Hastalıklar Kadınlarda saç dökülmesine sebep olur mu?
Alopesi areata gibi otoimmün hastalıklar kadınlarda aşırı saç dökülmesi yapabilir.

Saça yapılan Kimyasal İşlemler Kadınlarda saç dökülmesine sebep olur mu?
Saçı sık sık boyama, perma gibi kimyasal işlemlere tabi tutmak veya saçı sıkıca çekerek toplamak, saçın yapısına zarar verebilir ve dökülmesine neden olabilir.

İlaçlar ve Tıbbi Tedavileri Kadınlarda saç dökülmesine sebep olur mu?
Bazı antidepresanlar, kemoterapi, kan inceltici ilaçlar ve yüksek tansiyon ilaçları da aşırı saç dökülmesi yapabilir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi nasıl olur?
Erkek tipi saç dökülmesi, tıbbi literatürde androgenetik alopesi olarak adlandırılır. Erkeklerinm yanu sıra kadınlarda da görülebilir. Hormonal etkenlerden kaynaklanır. Erkek tipi saç dökülmesinin ardında genetik yapı, erkeklik hormonları ve yaş faktörü bulunur.

Saç Dökülmeleri için ne yememiz gerek?
Mevsim geçişleri, stres ve dengesiz beslenme ile bazı zararlı alışkanlıklar, bağışıklık sistemimizi olumsuz şekilde etkileyen faktörlerden birkaçı. Ancak bu faktörlerden yalnızca vücudumuz değil, saçlarımız da aynı oranda etkileniyor, özenle bakılan saçlar tel tel dökülüyor. Ancak saç dökülmesi tamamen durdurulabilir. Saçlar yıkanırken, taranırken ya da kendiliğinden dökülebiliyor. 1 günde 50-100 adet saçın dökülmesi olağan kabul edilirken, bu miktar 100 telin üzerine çıkıyorsa, saçlarda belirgin azalma hissediliyorsa, saç telleri giderek inceliyorsa bunun altında yatan nedenleri öğrenmek ve gerekli tedaviyi uygulamak için doktora başvurmak gerekiyor. Çünkü saç dökülmesinin ardında demir eksikliği, romatizma, tiroit hastalıkları, çinko ve biyotin eksikliği gibi çeşitli pek çok sağlık sorunu yatabiliyor. Doktora başvurmakta gecikmek, eğer varsa hastalığın daha da ilerlemesine hem de saç dökülmesinin kalıcı hale gelmesine neden oluyor. Saç dökülmesi için basit önlemlerle alışkanlıklara dikkat edilmesi, daha sağlıklı ve gür saçlara sahip olunmasını sağlıyor.

Olağan saç dökülmesi nedir?
Ömrünü tamamlamış saç kendiliğinden veya dış etkilerle (tarama, şampuanla yıkama, fırçalama, saça şekil verme çalışmaları) dökülür. Bunun yerine yeni saç çıkar. Günde ortalama 100 veya bazen 200 adet saç dökülür. Yeni doğan bebekte ve hamilelikte görülen saç dökülmeleri kısmen olağan saç dökülmesi sayılabilir.

Strese dayalı saç dökülmesi nedir?
Deri hastalıkları ile stres ve ruhsal olaylar arasındaki ilişki öteden beri bilinir. Kişi psikolojik sıkıntılarını kişisel ya da ailesel sorunlarını bir dermatolojik problem hâlinde yansıtabilmektedir. Ayrıca kendiliğinden oluşmuş bir deri problemi (saç dökülmesi) kişide vücut imajını zedeleyecek bireysel, psikolojik bozukluklara ve hatta psikososyal olumsuzluklara yol açabilmektedir. Kısaca, saç dökülmesi ve stres arasında iki çeşit ilişki söz konusudur:

Birinci ilişki nörotik bir ruhsal yapının desteklediği görünürde organik bir neden olmaksızın, stresin körüklediği saç dökülmeleri oluşabilir.

İkinci ilişki ise saç dökülmesi sonucu oluşan görünüme karşı kişinin geliştirdiği psikolojik reaksiyonlardır.

Kellik (Saç kaybı) nedir?
Kellik irsî bir neden olup yeniden çıkmayacak şekilde saçları döker. Kemoterapi görmek veya diğer bazı kanser ilaçlarını kullanmak da yeniden çıkmak üzere saçların dökülmesine sebep olabilir.

Saçlarımın Yağlanmasını Nasıl Durdurabiliriz?
Saç derimiz ve saç tellerimizde birçok doğal yağ bulunur. Hatta, saç derimiz her gün 2-4 gram arası yağ ( ya da sebum) üretir. Bu miktar kabaca ½ tatlı kaşığı ayçiçek yağına eşittir. Saç derinizin her gün üreteceği yağ miktarını değiştiremeyecek olsanız da, bunu kontrol altına almak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Örneğin, saçı doğal kıllı saç fırçası ile taramak bunlardan biri. Doğal kıllı saç fırçaları yağı eşit oranda saç boyunca dağıtır, saç derisinde biriken yağı arıtarak saç uçlarına dağıtır. Bu da karma saç oluşumunu önlemeye yardımcı olur: yani kökleri yağlı, uçları kuru saçlar.

Saçımı Ne Sıklıkla Yıkamalıyım?
Miami Üniversitesi’nde Dermatoloji Profesörü olan Dr. Antonella Tosti, bu soruya “Saçınızı ne sıklıkla yıkadığınız sizin kişisel seçiminiz. Ancak hastalarıma saçlarını haftada en az 2-3 kez şampuanla yıkamalarını söylüyorum ve her gün yıkamada da bir sakınca görmediğimi ayrıca belirtiyorum. Yıkama sırasında saç derisine odaklandığınızdan emin olun. Ayrıca egzersiz sonrası yıkanmayı da tavsiye ediyorum, zira saçlarda kalan ter, saç derisini tahriş edebiliyor.” diye yanıt veriyor. Egzersiz sıklığı dışında saçların yıkanma sıklığını etkileyen diğer unsurlar arasında kişinin yaşadığı yerdeki iklim şartları, saç tellerinin kalınlığı (ince saçlı olanların saçları daha kolay yağlanır), yağlı, kuru ya da karma saça meyilli olunup olunmadığı ve şekillendirme için kullanılan ürünler yer alıyor.

Öyle çok şey duyuyorum ki. Peki, ama yağlanmaya meyilli saçlarımı nasıl kurtarabilirim?

Arındırıcı şampuanlar, haftada bir kez kullanıldığında saça bukleli görünüm vermek için kullanılan ürünlerin kalıntılarını temizleyebilir ve günlük şampuanlama rutininizi “sıfırlayabilir”. Berrak bir şampuan tercih edin, zira şampuanların şeffaf olması şampuanların tamamen temizlemeye, arındırmaya odaklı olduğuna işaret eder.

Ve unutmayın, saçınız yağlanmaya meyilli olsa dahi, yine de saç bakım kremi kullanabilirsiniz. Korkacak bir durum NA.

Birbirine karışmış, dolanmış saçları açmak için saç bakım kremini önce saç uçlarına ve sonra da saç derisine temas etmeyecek şekilde saçlarınızın tüm uzunluğu boyunca uygulayın.

Kepeğin başlıca nedeni nedir?
Kepeğin birkaç nedeni olabilir, bunlar şunlardır: Tahriş olmuş, yağlı cilt. Kuru cilt. Çoğu yetişkinin saç derisindeki yağlarla beslenen maya benzeri bir mantar Sağlıklı saçlar için ipuçları nelerdir?
Saçınızı nasıl yıkadığınız ve kullandığınız ürünler pürüzsüz, parlak saçları korumak için uzun bir yol olabilir. Sağlıklı saçları korumak doğru şampuanla saçı yıkamak gerekir.

Yağı saçlar daha sık yıkamadan yararlanabilir. Yağı saçları daha sık yıkayın. Saçınızı ne sıklıkta yıkadığınızdan, saç derinizin ne kadar yağ ürettiği üzerine olmalıdır.

Kimyasal olarak işlenmiş saçlarınız varsa, saçlarınız daha kuru olabilir, bu nedenle daha az sıklıkta yıkamak isteyesiniz.

Yaşınız yaşları azaldıkça, kafa deriniz daha az yağ yapar, bu nedenle sık sık şampuanlamanız gerekmeyebilir. Ancak saçınızdaki pulları görürseniz, yeterince şampuanlama olmayabilirsiniz. Bu, kafa derisi hastalıklarına yol açabilir.

Saç derisinin üzerine şampuan konsantresi. Saçınızı yıkarken, saçın tüm uzunluğunu yıkamak yerine öncelikle kafa derisi temizlemeye odaklanın. Sadece saçınızı yıkamak, donuk ve daha da fazla olan uçuk saçlar oluşturabilir.

Her şampuandan sonra saç kremi kullanın. Saçı temizleyen ve koşullara dayanan bir “2-in-1” şampuan kullanmadığınız sürece saç serumu kullanın. Bir saç serumu kullanmak, parlak artırarak, statik elektriği azaltarak, gücü artırarak ve zararlı UV ışınlarından biraz koruma sağlayarak hasarlı veya yıpratılan saçların görünümünü önemli ölçüde artırabilir.

Saçınızı klordan korumak için havuzdayken bir yüzme şapkası kullanın.

Saç tipiniz için özel olarak formüle edilmiş bir şampuan ve saç serumu seçin. Örneğin, saçınızı renklendiren bir şampuan kullanın, renkle işlem görmüş saçlar için tasarlanmış bir şampuan kullanın. Saçınız hasar görmüş veya kimyasal olarak tedavi edilirse, “2’de 2’de” bir şampuan düşünün.

Yüzerken saçları koruyun. Yüzmeden önce saçınızı ıslayarak ve tımarlayarak saçınızı klorun zararlı etkilerinden saçınızı koruyun. Sıkı oturan bir yüzme şapkası giyin ve kayıp nemi değiştirmek için yüzdükten sonra özel olarak formüle edilmiş bir yüzücü şampuan ve derin saç kremi kullanın.

Saçınıza bakmakla ilgili sorularınız varsa, Acvit saç uzmanlarına danışabilirsiniz.

Saçınıza Zarar Verebilecek 10 Saç Bakım Alışkanlığı

1. Saçınızın uzunluğuna şampuan sürterek saçınızı yıkamak
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklikler:
•Saç derinize şampuan masajı yapın.
•Saç derinizden şampuanı duruladığınızda, saçınızın uzunluğu boyunca akmasına izin verin ve saçınıza sürtmeye ayartın.

2. Skeçleşiciyi atlamak
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklikler:•Her şampuandan sonra saç kremi kullanın.

Dermatologların yüzücüler için önerileri
Havuz kimyasalları saçınız üzerinde sert olabilir. Aşağıdakiler saçınızı korumaya yardımcı olabilir:Saçınızı kurutmak ve yüzdükten sonra şampuan ve saç kremi kullanmak saçları hasardan koruyabilir.
•Bir yüzme şapkası giyin
•Yüzdükten hemen sonra saça dize
•Saçınızı duruladıktan sonra saçınızı özel formüle edilmiş bir yüzücü şampuanla yıkayın ve derin bir saç kremi ile takip edin

3. Saçınızı havluyla sürterek kurutmak
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklikler:•Susu emmek için saçınızı havluyla sarın.
•Saçınızın hava kuruttalım.

4. Saçınızı ıslakken fırçalamak
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklikler:•Düz saçlı mısın? Geniş dişli bir tarak ile hafifçe taramadan önce saçınızın biraz kurutlasın.•Dokulu saçlarınız mı yoksa sıkı bukleleriniz var mı? Saçınızı her zaman nemliyken, geniş dişli bir tarak kullanarak tarayın.

5. Bir üfleyici, sıcak tarak veya kıvrımlı demir kullanmak
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklikler:Bir üfleyici kullanmak saç hasarına katkıda bulunmaya yardımcı olabilir.
•En düşük ısı ayarı kullanın.
•Sıcak bir tarak veya kıvrımlı demirin saçınıza dokunduğu zamanı sınırlayın.
•Bu araçları daha az sıklıkta kullanın, haftada bir kez veya daha az sıklıkta hedeflenin.

6. Uzun ömürlü tutma sunan stil ürünleri uygulamak
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklik:•Bu ürünü gerektirmeyen bir saç modeli deneyin.

7. Saçınızı bir insaf kuyruğu, bun veya mısır gibi sıkı bir şekilde geri çekmek
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklikler:•Saçları gevşek bir şekilde geri çekilmiş.
•Özellikle saç şekillendirmek için yapılmış kapalı lastik bantları kullanın.
•Saçınızı çekmeyen farklı bir saç stili deneyin.

8. Bir örgü veya saç uzatması giymek
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklikler:•Hafif olan dokumalar ve uzantılar giyin, bu yüzden çekmiyorlar.
•Bu hizmetlerde uzmanlaşmış bir salonda örgü ve saç uzantıları alın.
•En çok iki veya üç ay boyunca profesyonel bir örgü veya saç uzatması giyin.
•Bir örgü veya saç uzatması giyerken saç derisi hijyeninizi koruyun.
•Saç modellerini değiştirin, böylece her zaman örgü veya saç uzantıları giymeniz.

9. Saçınızı renklendirmek, perşemleme veya rahatlamak
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklikler:Saçınızı boyamak saç hasarı verebilir.•Özellikle hava kuru olduğunda, touch-up’lar arasında daha fazla zaman eklemeye çalışın. Kışın, her 8 ila 10 hafta veya daha uzun bir dokunuş arasındaki süreyi uzatmaya çalışın.•Tek bir hizmetiniz var – bir renklendirici, rahatlatıcı veya perma. Birden fazla hizmet istiyorsanız, önce saçınızı permalayın veya rahatlatın ve saçınızı renklemeden iki hafta önce yapın.•Her şampuandan sonra saç kremi kullanın.•Güneşteyken, çinko oksit içeren bir bırakma saç kremi kullanarak veya geniş kenarlı bir şapka takarak saçınızı koruyun.

10. Saçınızı günde 100 vuruş fırçalamak veya şekillendirmek için saçınızı sıkıştırmak
Saç hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir değişiklikler:•Saçınızı sadece şekillendirmek için fırçalayın ve tara. Saçlar günde 100 fırça darbesi gerekmez. •Geniş dişli bir tarak kullanın ve saçınızı taramak için nazikçe kullanın.•Saçınızı çekerken, tararken veya şekillendirirken çekmeden kaçının.•Tangles’ı hafifçe çıkarın, gerekirse nemlendirici bir saç kremi kullanın.